Latvijā notiks hakatons veltīts Artikas reģiona izaicinājumiem

Technology Uncategorized

No 5. – 7. novembrim desmit Eiropas valstīs, to skaitā arī Latvijā, Liepājā, norisināsies otrais CASSINI hakatons. Hakatonā, izmantojot Eiropas Savienības kosmosa datus, dalībnieki risinās kritiski nozīmīgus Arktikas reģiona izaicinājumus. Reģistrācijas anketa šeit: https://hackathons.cassini.eu/latvia

1

 

Hakatona dalībnieki strādās pie idejām, kas risinās klimata pārmaiņu ietekmi uz cilvēku dzīvi, ekonomiku, kā arī savvaļas dzīvniekiem un dabu Arktikā. Organizatori prognozē, ka radītos risinājumus varēs izmantot un pielāgot, lai risinātu līdzīgas problēmas Eiropas Savienības dalībvalstīs.

 

“Svarīgi atcerēties, ka planēta ir viens veselums, un arī ārpus polārā loka valstis sastopas ar līdzīgiem izaicinājumiem. Jau šobrīd redzam, ka Latvijā dabas procesi mainās un arvien biežāk sastopamies ar neierastām klimatiskām parādībām kā ilgstoši sausuma periodi, neredzēti spēcīgas vētras un netipiski siltas ziemas,” stāsta biedrības “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris” valdes locekle Anete Grundberga.

 

Izmantojot Copernicus, Galileo un EGNOS satelītu navigācijas sistēmas datus, kā arī drošas savienojamības tehnoloģijas, dalībnieki radīs inovācijas ceļošanas maršrutos, pasākumus savvaļas dzīvnieku aizsardzībai, kā arī risinājumus biotopu un sugu saglabāšanā. Lai koncentrētu dalībnieku uzmanību un fokusētu uz mērķi, komandām hakatonā būs jāizvēlas viens no trim Arktikas reģiona izaicinājumiem:

 

  1. Droša pārvietošanās jūrā – dalībnieki izstrādās produktus, ierīces vai pakalpojumus, kas ļautu konteineru kuģiem, kruīza laineriem un zvejas traleriem droši pārvietoties pa Ziemeļjūru;
  2. Dzīve uz sauszemes – dalībnieki izstrādās produktus, ierīces vai pakalpojumus, kas ļautu cilvēkiem, faunai un florai labāk pielāgoties Arktikas klimatam;
  3. Rūpes par savvaļas dzīvniekiem – dalībnieki izstrādās produktus, ierīces vai pakalpojums, kas varētu palīdzēt aizsargāt bioloģisko daudzveidību un savvaļas dzīvnieku dabiskos biotopus Arktikā.

 

Kopējais hakatona naudas balvu fonds Latvijā ir 3500 eiro – 1. vietai paredzēta 1800 eiro naudas balva, savukārt 2. un 3. vietu ieguvušās komandas saņems attiecīgi 950 un 750 eiro.  Tostarp organizatori būs sarūpējuši pārsteiguma balvas no atbalstītājiem, nodrošināt gan palīdzību biznesa attīstībā, gan profesionālas apmācības.

 

Latvijā hakatona norisi koordinē biedrība “Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris”, kas apvieno komersantus, izglītības un pētniecības institūcijas, kā arī citas organizācijas, kas daļēji vai pilnībā darbojas zaļo un viedo tehnoloģiju sektoros. Organizācija apvieno vairāk nekā 70 biedrus un ir vienīgais klasteris Latvijā, kurā biedri var tikties, lai apspriestu zaļo mobilitāti, atjaunojamos resursus, energoefektivitāti, kosmosa tehnoloģijas un citus ilgtspējas jautājumus.

 

Uzzini vairāk CASSINI hakatonu mājaslapā šeit: https://hackathons.cassini.eu/