Improve Digital lanceert Europese kaart van online banner markt

Europe Uncategorized

De online banner advertentiemarkt is de laatste jaren snel veranderd en hierdoor is het steeds moeilijker om alle spelers en partners uit elkaar te houden.

Improve Digital, een optimalisatie technologie voor website-exploitanten, heeft naar herhaalde verzoeken van haar klanten het initiatief genomen om met een overzicht te komen. De ‘2010 Display Advertising Market Map is tot stand gekomen op basis van input van een aantal grote uitgevers, ad netwerken en consultants en natuurlijk het Improve Digital team. Doel is aanbieden van een handige tool aan eenieder die zich met banner advertenties bezig houdt.

Vanaf vandaag kan iedereen de ‘Europakaart’ GRATIS downloaden op http://www.improvedigital.com/market-map-2010. De kaart voorziet tevens in een begrippenlijst met uitleg van een aantal steeds meer gebruikte terminologieën.

“Website eigenaren worden in toenemende mate geconfronteerd met een steeds groeiend scala aan partners. Ze hebben vaak moeite om al deze partijen – ad netwerken, yield optimisers, ad exchanges, demand side platformen, etc.- uit elkaar te houden en vooral ook de meerwaarde te bepalen.” zegt Janneke Niessen, CEO en co-founder van Improve Digital. “Het managen van zoveel verschillende partners is een uitdaging op zich, maar het begint allemaal met het overzien van alle mogelijkheden.”

Naast het groeiende aantal spelers, zijn er ook nieuwe categorieën ontstaan zoals Demand Side Plaformen (DSP’s) en Sell side Platformen (SSP’s), waarvan een bekende DSP, Invite Media, recentelijk aan Google verkocht is. De ‘Europakaart’ is voorzien van een begrippenlijst om deze nieuwe termen toe te lichten.

Voor website-exploitanten is kennis van de huidige technologieën en mogelijkheden de basis om een strategie te bepalen en omzet te maximaliseren. Yield Management speelt daarbij een steeds belangrijkere rol. Website-exploitanten volgen hierbij industrieën als supermarkten en luchtvaartmaatschappijen, waar yield management al geruime tijd de basis is voor product beslissingen en tarieven.

Het goede nieuws is dat de online advertentiemarkt in toenemende mate profiteert van de technologische voorruitgang. De laatste jaren was het kopen van een standaard banner een proces waarbij e-mail, telefoon en fax nog steeds een dominante rol speelden. Daardoor is zijn de kosten van het live zetten van een online campagne met groot bereik, voor media bureaus en adverteerders vele male hoger dan bij bijvoorbeeld TV.

Een netwerk van automatische platformen met razendsnelle beslissing algoritmes zullen in de toekomst het fundament vormen van een efficiënte en effectieve online advertentie markt. Voor grote klanten en speciale concepten zal uiteraard persoonlijk account management nog altijd de basis vormen voor intensief zaken doen. Sommige dingen veranderen nooit.

Improve Digital’s klanten zijn grote website-exploitanten in Europa die hun omzetten uit banner advertenties willen verhogen door het gebruik van Improve Digital’s yield management technologie. Omzetten worden met gemiddeld 80% verhoogd ten opzichte van handmatige optimisaliatie. Daarnaast besparen website-exploitanten kosten en krijgen ze betere controle over de kwaliteit van de banners en eventuele kannibalisatie risico’s op andere omzetstromen.

Het bedrijf is in 2007 opgericht door de bekende ondernemers Janneke Niessen (medeoprichtster DQ&A) & Joëlle Frijters. Improve Digital is lid van het IAB-UK, Le Geste in Frankrijk en VDZ in Duitsland. Bij Improve Digital werken 35 international werknemers en het bedrijf houdt hoofdkantoor in Amsterdam met vestigingen in Hamburg, London, Parijs en Madrid.